top of page

Verkoston historiaa

Yleistä taustaa

​

Yhteistyö käynnistyi v. 2002, jolloin perustajajäsenet olivat Rovaniemen terveys- ja sosiaalialan oppilaitos, Espoon terveys- ja sosiaalialan oppilaitos, Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto, Seinäjoen palvelualojen oppilaitos/sosiaali- ja terveysala sekä Vaasan ammattiopisto/sosiaali- ja terveysala. Mukaan tulivat v. 2006 Ylivieskan ammattiopisto ja Etelä-Karjalan ammattiopisto.

​

Yhteistyö käynnistyi v. 2002 OPH:n suunnatessa hanketyöskentelyä verkostojen toteutettavaksi. Haluttiin mukaan oppilaitoksia eri puolilta Suomea -> aluksi olivat edustettuna  Etelä –, Pohjois–, Länsi- ja Keski-Suomi.  Lähdettiin luomaan verkosto- ja hanketyöskentelyn toimintatapoja, käynnistämään ja edistämään kansainvälisyyttä/opiskelijaliikkuvuutta ja  kehittämään toiminnalle työkaluja. Oppilaitosten yhdyshenkilöt olivat pääasiassa uusia kv-toimijoita, jolloin ajatuksena oli, että yhdessä tekemällä ja kokemalla + vertaistuella opitaan ja kehitytään. Aloitettiin OPH:n hankkeilla heti syksyllä 2002.

 Kokemuksen kertyessä hanketyöskentelystä ja  hankkeista siirryttiin  OPH:n hankkeista Leonardo-hankkeisiin. Kasvatettiin verkoston kokoa vielä kahdella oppilaitoskumppanilla  ( mukaan tuli Itä-Suomi) ja todettiin, että 7 oppilaitoksen verkosto on sopivan kokoinen kokonaistoimintojen kannalta. Verkoston ja hankkeiden koordinointi oli alkuvuosina yhdellä oppilaitoksella, mutta kokemuksen kasvaessa koordinointivuoroja on alettu kierrättää. Kun verkostolla aluksi oli pääasiassa opiskelijaliikkuvuushankkeita, alettiin pian hakea myös asiantuntija/opettaja- ja työelämähankkeita.

 

Nykyiset toimintaperiaatteet

​

Osa oppilaitosten yhdyshenkilöistä on jo vaihtunut ja ”konkarit” ovat ohjanneet uusia toimijoita. Toimintavuosien aikana on syntynyt liikkuvuusviikkojen ja määrällisten tulosten lisäksi mm. hyviä työkaluja kv-työskentelyyn ja opetukseen: lomakkeistoa, valmennusmateriaalia, verkkokursseja sekä suomen- ja englanninkielistä  oppimateriaalia. Verkosto on hankkeissaan alkuvuosien jälkeen antanut ulkomaan kumppanuudet eli oppilaitoskumppanit ja alan yritykset toistensa käyttöön ja niitä on käytetty myös hankkeiden ulkopuolella. Kokemuksia on jaettu ja yhdessä opittu – muutakin kuin kv-työskentelyä.

Viime Leonardo-hakukierrokselle verkosto teki opiskelijaliikkuvuushankehakemuksen, jossa suunniteltiin toimintoja/teemoja pidemmälle ajanjaksolle. Keskeisinä kehittämisalueina ovat verkoston laadukkaat toimintamallit  koko liikkuvuusprosessissa sekä ammattiosaamisen näyttöihin liittyvä kehittämistyö.

Liikkuvuusprosessi käydään vuosien kuluessa läpi  vaihe vaiheelta, kehittäen aina yhtä vaihetta ja siirretään se osaksi oppilaitosten toimintaa.

Ammattiosaamisen näytöissä otetaan hankkeittain toteutettavaksi yksi keskeinen arvioinnin kohde, jota pilotoidaan TOP-jaksoilla: ensimmäisenä työturvallisuus ja sen jälkeen muut avaintaidot jne.  

Verkosto tekee työpaikka-analyysit käyttämissään  TOP- (=työssäoppimis- )kohteissa ja kouluttaa henkilökuntaa (toimijoina opiskelijahankkeissa tukihekilöinä liikkuvat opettajat ) ammattiosaamisen näyttöjen vastaanottamiseen. Täten verkostolla on tulevaisuudessa tietyt valikoidut ja koulutetut kohteet, joihin opiskelijoita voi lähettää TOP-jaksolle, joiden yhteydessä annetaan ammattiosaamisen näyttöjä.

 Hankkeilla halutaan edelleen mahdollistaa sekä opiskelijoiden että asiantuntijoiden ja työelämän KV-jaksoja sekä tavoitteellista ja laadukasta, strategioiden mukaista kv-yhteistyötä.

bottom of page